Akoestisch vs Elektronisch drummen

Geluidsoverlast

Akoestisch vs elektronisch drummenJe wil beginnen met drummen maar je bent bang dat je buren niet blij zullen zijn met de geluidsoverlast. Kan je dit oplossen door op elektronisch drumstel te spelen? Of zoek je naar een andere oplossing? In dit artikel gaan we iets dieper in op de discussie ‘akoestisch vs elektronisch drummen’.

Eerst en vooral raad ik iedereen aan om eerst eens met je buren te gaan praten. Wie weet hebben ze helemaal geen problemen met je luide hobby, en anders kan je mogelijk afspraken maken over het tijdstip dat je drumt.

Een elektronisch drumstel

Soms kan drummen echter echt wel voor veel geluidsoverlast zorgen, bijvoorbeeld voor mensen met jonge kinderen, bewoners van een appartement, rijtjeshuis,…
Dan kan een elektronisch drumstel een ideale oplossing zijn.

Wat is er beter? Akoestisch of elektronisch?

Mensen vragen me regelmatig of een elektronisch drumstel even goed is als een akoestisch drumstel.Soms hoor je wel eens van drummers dat elektronische drumstellen speelgoed zijn, of het spelgevoel op een elektronisch drumstel niet hetzelfde is als dat op een akoestisch.
De twijfel slaat toe en uiteindelijk komt er van drummen niets meer in huis.

Mijn mening

Ik heb zelf een elektronisch drumstel om in mijn appartement te kunnen oefenen zonder mijn buren tot last te zijn. Hoewel dit drumstel perfect dienst doet om mij voor te bereiden op optredens, speel ik toch veel liever op een akoestische set.
Dit is echter mijn persoonlijke voorkeur, en dus ook niet noodzakelijk objectief.

Een eindeloos klanken spectrum

Elektronische drumstellen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. Het leuke is dat je niet alleen realistische drum sounds ter beschikking hebt maar ook een heel arsenaal aan percussie klanken en elektronische drumkits. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij de duurdere drumstellen kun je op elk van deze klanken ook nog effecten zetten waardoor je een personal touch kan geven aan de drumklanken.

De drumklanken zijn samples van akoestische drumstellen die zijn opgenomen in professionele opname studio’s. Bij de betere elektronische drumstellen zal de module (de computer die de drumklanken aanstuurt) ook rekening houden met hoe hard je slaat en zelfs of in het midden, of eerder aan de rand van  trommel slaat.

Kan ik oefenen op een elektronisch drumstel

Het antwoord op deze vraag is zeer kort en simpel: JA!
Alles wat je moet leren kan je perfect oefenen op een elektronisch drumstel en de tijd dat elektronische drumstellen minderwaardig waren aan akoestische drumstellen ligt ondertussen voorgoed achter ons.

Kijk trouwens naar drummers als Michael Schack zeer regelmatig op elektronische drumstellen speelt bij Netsky en Milk Inc.

Akoestisch vs elektronisch drummen, je eigen keuze

Of je nu kiest voor een akoestisch drumstel of een elektronisch drumstel om je eerste stappen als drummer te zetten is niet zo belangrijk.

Let wel op! Een elektronisch drumstel is niet 100% geluidvrij.
Het contact van je drumstokken met de drumpads produceert ook een geluid.
Dit is qua volume natuurlijk niet te vergelijken met het geluid van een akoestisch drumstel.
Is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk geluid verspreid (op een appartement vb.) kijk dan naar drumstellen met mesh heads (gaas vellen) ipv rubberen pads.

Kijk vooral naar je persoonlijke situatie (woon je in een appartement of in een open bebouwing?). Ook je eigen muzieksmaak kan hier een doorslag in geven. Ben je helemaal into drum ’n bass en dubstep?
Kijk dan zeker eens naar een aantal elektronische drumstellen.
Wil je eerder een goede jazz drummer worden? Dan zou ik je eerder een akoestische set aanraden.

Decent Drums - Leren drummen in Limburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *